INCOSE workshop
Bram Gottgens

Bram Gottgens

FEA Engineer & Trainer Design for Sustainability 

Workshop: Sustainability & systems thinking: life cycle analysis as enabler for making your products and systems green.

10:30 – 12:00

Abstract
In deze workshop leert u hoe duurzaamheid te combineren met systeemdenken. Het startpunt daarvoor is life cycle analysis (LCA). LCA legt de ecologische footprint van een ontwerp bloot. Hiermee krijgt u inzicht in wat belangrijk is, wat juist niet belangrijk is, en welke keuzes er toe zullen doen tijdens uw ontwerpproces. 

Een goede LCA kan tijdrovend zijn, vergt specialistische kennis en gedetailleerde informatie. Dit is vaak pas mogelijk op het eind van een ontwerptraject, terwijl het inzicht en de kennis juist nodig zijn aan het begin. Onze LCA quickscan is een simpele oplossing voor dit probleem.  

In de workshop gaat u aan de slag met een smartphone-app: de Idemat LCA tool van TU Delft. Deze is te vinden in de play store en app store. Het wordt aangeraden om deze te installeren voor de workshop. Het liefst gaan we aan de slag met cases uit de praktijk. We willen deelnemers vragen om een case mee te nemen, bij voorkeur het project waar u op dit moment aan werkt. 

Bio Bram Gottgens
Bram Gottgens (1987) studeerde Mechanical Engineering aan de TU Eindhoven en startte zijn loopbaan bij SPG Prints. In 2015 stapte hij over naar Blue Engineering.  

Bram startte als mechanisch ontwerper/engineer met focus op materialen en ontwikkelde zich door tot FEA specialist. Hij heeft gewerkt aan projecten binnen verschillende branches: high-tech, solar, semiconductor, agri-food en automatisering.  

Tijdens zijn loopbaan heeft Bram zich gericht om zijn passie voor duurzaamheid om te zetten naar de praktijk binnen de techniek. In zijn studie is hij in aanraking gekomen met Cradle to Cradle en LCA. Dit heeft geleid tot een specialisatie en thesis op gebied van materiaalkunde. Vanuit de materiaalkunde heeft Bram zich verder ontwikkeld richting FEA en LCA. Met name op gebied van materiaalselectie, oppervlaktebehandelingen en productieprocessen in relatie tot milieu impact. 

De laatste 8 jaar heeft Bram meegewerkt aan design for sustainability: een pakket van tools en een ontwerpmethodiek om duurzaamheid mee te nemen in een ontwerp. Inmiddels heeft Blue Engineering een trainingsprogramma waarvan Bram een van de trainers is.