INCOSE workshop
Han Kolkman

Han Kolkman

Senior Systems Engineer,
Capgemini Engineering

Marcel van der Velden

Marcel van der Velden

Senior Systems Engineer,
Capgemini Engineering

Workshop: Functional modelling experience

10:30 – 12:00

Abstract
Bij het ontwikkelen van een systeem wordt naast het systeemmodel steeds vaker een functioneel model toegepast om het gedrag van een systeem te scheiden van de fysieke eigenschappen. Ook de klanteisen kunnen in dit functioneel en systeemmodel verwerkt worden. Met behulp van de case gaan de deelnemers functies ontdekken en ervaren hoe eisen verwerkt worden in een systeem en functioneel model. Door op een handige wijze relaties tussen eisen, functies en systemen aan te leggen ontstaat een traceerbaar ontwerp. Op deze manier is de overstap naar een werkelijk model gebaseerd ontwerp niet zo groot meer. 

Ook de manier van het maken van een ontwerp is aan het veranderen. Waar in het ‘verleden’ veelal volgens het watervalmodel ontworpen werd, worden agile achtige werkwijzen tegenwoordig meer toegepast. In de workshop gaan we een nieuwe case uitwerken volgens een incrementele aanpak.  

Wilt u ervaren hoe middels een agile, en in de praktijk bewezen system engineering aanpak, een traceerbaar functioneel- en systeemontwerp gemaakt wordt, dan bent u van harte welkom bij onze workshop. 

Bio Han Kolkman
Han Kolkman (1963) studeerde Technische natuurkunde aan de Universiteit Twente en startte zijn loopbaan bij AT&T & Philips Telecommunications (tegenwoordig Alcatel) als SW engineer aan GSM/5ESS Mobile Switching development. Vanaf 2002 vervolgde hij zijn loopbaan bij Atos Origin Technical Automation en het later daaruit voortgekomen Nspyre. Als SW engineer / architect heeft hij sindsdien gewerkt aan diverse veelal simulatie gerelateerde projecten binnen de domeinen Aerospace en Railinfra.  

Om breder en meer multidisciplinair bezig te kunnen zijn heeft hij vanaf 2013 de overstap gemaakt naar Systems Engineering rollen en is hij betrokken geweest bij de ontwikkeling van technische installaties voor grote tunnelprojecten. Model Based Systems Engineering methoden op basis van SysML worden in dit domein al veelvuldig toegepast. Het verder brengen van Function Based System Engineering in combinatie met MBSE richting volledig Model Driven Engineering omgevingen, heeft zijn bijzondere interesse. 

Tegenwoordig werkt hij bij CapGemini waarin Nspyre via een aantal overnames is opgenomen. 

Bio Marcel van der Velden
Marcel van der Velden (1973) studeerde Elektrotechniek en Telematica aan de Hogeschool van Utrecht en startte zijn loopbaan bij Vialis. In 1999 stapte hij over naar Origin Technical Automation en na diverse overnames werkt hij nu bij Capgemini Engineering. 

Marcel startte als softwareprogrammeur en werd later ontwerper. Daarbij gebruikte hij onder andere UML als modelleringstechniek. De opdrachten die hij uitvoerde beslaan diverse branches; Ruimtevaart, Railinfra, Semiconductors en Verkeer. 

Sinds 9 jaar werkt Marcel als Systems Engineer bij diverse tunnelprojecten, zowel nieuwbouw als renovatie. Hierbij hanteert hij modelgebaseerde technieken (vooral SysML) om de gestelde eisen en randvoorwaarden in te vullen. Naast de systeem uitwerkingen heeft hij bij de laatste 2 projecten veel ervaring opgedaan met functioneel modelleren.