INCOSE-NL workshop
Ger Schoeber

Ger Schoeber

Trainer

CASA – The Home for Excellent Systems Architects and Excellent Systems Engineers! 

10:30 – 12:00

Abstract
Systems Engineering bestaat al zo’n driekwart eeuw.

We weten allemaal dat systemen in de loop der jaren steeds complexer zijn geworden vanwege het zowel transdisciplinaire als onderling verbonden karakter ervan. Deze complexiteit volgt eenvoudigweg de wet van Moore op een steile exponentiële curve.

Systems Engineering is een middel dat ons als systeemingenieurs en architecten ondersteunt bij het overzien van deze complexiteit, het bieden van technisch leiderschap en het nemen van impactvolle beslissingen in een zeer vroeg stadium van de levenscyclus van complexe systemen.

Er werden verschillende Systems Engineering-modellen, raamwerken en processen ontwikkeld en gevisualiseerd, van watervallen, trappen, Vees, spiralen, lussen en cirkels. En tegenwoordig gebruik ik zelf het Square-Root-model. Elk van deze heeft zijn onderscheidende waarden! In de praktijk komt het allemaal neer op efficiëntie en effectiviteit: zo lui mogelijk, maximale waarde creëren.

CASA, de Cone for Advanced Systems Architecting, is een tool die deze modellen combineert in één object: een Cone. In deze workshop leer je over deze Cone, en krijg je een eerste ervaring hoe je deze Cone kunt toepassen voor je eigen uitdagingen, om: zo lui mogelijk te zijn, maximale waarde te creëren!

Bio Ger Schoeber
Ger Schoeber studeerde elektrotechniek, software en informatica en begon zijn carrière als softwareontwikkelaar bij Philips in 1984. Vijf jaar later ging hij aan de slag bij High Tech Automation, een technische softwaredienstverlener, en maakte de overstap naar systeemarchitectuur en projectmanagement. In 2001 richtte Schoeber Task Switch op, zijn eigen adviesbureau op het gebied van multidisciplinaire systeemarchitectuuractiviteiten. In 2011 werd hij verantwoordelijk voor innovatie en technologie voor de Hotraco Group, een van de mondiale marktleiders op het gebied van veehouderij, geconditioneerde opslag en kasautomatisering. In 2021 trad Ger Schoeber in dienst bij Lightyear als groepsleider Systems Engineering. Lightyear heeft een superefficiënte BEV op zonne-energie ontwikkeld. In mei ’23 werd hij directeur Warehousing Strategy Systems & Solutions bij Vanderlande. Schoeber combineert deze industriële activiteiten al ruim 20 jaar met een gerenommeerd trainer op het gebied van Systems Architecting en Systems Thinking over de hele wereld via het High Tech Institute. Ger is ook voormalig voorzitter van de INCOSE-afdeling van Nederland.