Even voorstellen: Harry van der Velde als voorzitter

Ik ben Harry van der Velde, 52 jaar, getrouwd, vader van twee kinderen en woonachtig in Voorschoten. Na een studie en promotie in Werktuigbouwkunde aan de Universiteit Twente, vertrok ik in 1997 als engineer naar Aberdeen om de offshore productie van olie en gas te ondersteunen. Ongemerkt werk ik ondertussen -meer dan 20 jaar later- nog steeds met veel plezier voor Shell. Al met al een zeer afwisselend bestaan met 10 banen, vijf landen en interacties met ontelbaar verschillende mensen.

Mijn interesse voor system engineering werd gewekt toen ik met een stel Texanen een deepwater olie-productie floater ontwikkelde in Maleisië. Ik werd toen Lead Systems Engineer gemaakt zonder te weten wat dat precies betekende. Het project zelf was een faliekante mislukking al is de installatie nu zeer succesvol in de productie-fase. Sindsdien ben ik nog -in Systems Engineering achtige functies- betrokken geweest bij een aantal Mega-projecten zoals Prelude FLNG en het Kazachstaaanse Kashagan project. Ik kwam tot conclusie dat de conventionele manier waarop we probeerden deze projecten te doen (d.i. met vele duizenden documenten en verschillende wensen van uiteenlopende stakeholders) niet langer werkt. Dit inzicht is de laatste drie jaar versterkt, nu ik bij internal audit verantwoordelijk ben voor de ‘assurance’ van Shell’s vloeibaar gas, gas-to-liquid and ‘New-Energies’ onderdelen. Naast inzichten in hoe risico’s het best beheerst kunnen worden, heb ik ook geleerd hoe anderen te overtuigen en enthousiast te krijgen. In een sabbatical in 2018, heb ik me gecertificeerd als Systems Engineer en heb ik een online MBA gedaan op het gebied van energietransitie.

Op dit moment zoek ik een nieuwe baan waar ik mijn project ervaring het beste kan gebruiken. Dat is ook de reden dat ik actiever wil zijn in INCOSE en mij kandidaat stel als (aankomend) voorzitter van INCOSE Nederland. Een actieve bijdrage leveren binnen INCOSE Nederland, geeft mij de mogelijkheid van anderen te leren en mijn ervaringen met anderen te delen. Ik denk dan ook dat het belangrijk is om INCOSE Nederland verder als instelling neer te zetten die door ‘anderen’ wordt beschouwd als houder van Systems Engineering kennis op gebied van infrastuur projecten, energietransitie, logistiek en vooral ook in gebieden waar ik minder verstand van heb als IT-systemen en chips technology. Ook zie het ik coachen van jonge leden en het enthousiast maken van studenten voor Systems Engineering als een belangrijke taak van INCOSE Nederland. Als (aankomend) voorzitter wil ik ervoor zorgen dat er meer contacten met bedrijven wordt gelegd en daarmee ook het aantal sponsoren wordt uitgebreid. Daarnaast zou ik graag zien dat het aantal actieve leden groter wordt en dat contacten met (Europese) INCOSE zuster organisaties worden uitgebreid.