Nieuwsbrief oktober 2023

 

Beste Bezoeker,

Hierbij de INCOSE-NL nieuwsbrief van oktober 2023, met deze keer een terugblik op de netwerkbijeenkomst van 19 september, de succesvolle Workshop van 5 oktober, de status van de nieuwe website, en de activiteiten op 23 november incl. de aankondiging van de volgende ALV en komende netwerkbijeenkomsten.

Terugblik Netwerkbijeenkomst Configuratiemanagement 19 september

Op dinsdagavond 19 september vond er een bijzondere bijeenkomst plaats die in het teken stond van configuratiemanagement op basis van CM2. Op deze bijeenkomst bij de Dutch Boosting Group in hun nieuwe locatie in Utrecht nam Rob Reefman de 33 deelnemers mee in zijn recente publicatie “Configuratiemanagement – Wijzigen zonder chaos”.

Rob Reefman, met een indrukwekkende ervaring van meer dan 35 jaar belichtte het belang van configuratiemanagement binnen Systems Engineering. Hij benadrukte hoe dit vakgebied soms als vanzelfsprekend wordt aangenomen, maar op andere momenten wordt genegeerd of ondergewaardeerd. Tussendoor deelden de deelnemers hun twijfels en nieuwsgierigheid met Rob.

Bijzonder interessant was de relatie die Rob legde tussen configuratiemanagement en verschillende normen zoals ISO 9001, ISO 55000, en hoe het zich verhoudt tot contractuele relaties en kennismanagement.

Ter afsluiting kregen de deelnemers de gelegenheid zijn boek over configuratiemanagement, getiteld “Configuration Management” met als ondertitel “Wijzigen zonder chaos” te bekijken en met korting aan te schaffen bij de aanwezige uitgever.  Een aantal hebben dat ook gedaan.

Het was kortom een informatieve en verrijkende avond voor iedereen die aanwezig was.

Terugblik INCOSE-NL Workshop 5 oktober

Op 5 oktober organiseerde INCOSE-NL haar jaarlijkse workshop bij Van der Valk Hilversum – De Witte Bergen. Het event trok een indrukwekkend aantal van 85 deelnemers aan.

Organisator Thijs Geurts had weer een subliem programma samengesteld.

De dag begon met een krachtige keynote van Maarten Bonnema, professor aan de Universiteit Twente, over de rol van modellen in systems engineering. Het bleek ook een voorproefje te bevatten van de inaugurale rede die Maarten op 23 november gaat geven behorende bij zijn benoeming tot professor.

Vervolgens werd het hard gewerkt in drie parallelle workshop streams, waarbij de deelnemers konden kiezen tussen onderwerpen zoals formele verificatie met SysML 2.0 door Verum, functioneel modelleren door Capgemini Engineering en duurzaamheid & systeemdenken door het High Tech Institute.

De lunch bood een welkome onderbreking en stelde de deelnemers in staat om ideeën uit te wisselen over de ochtendsessies. Ook enkele “jij hier?” reacties van deelnemers die elkaar uit het oog hadden verloren. Een fysiek evenement heeft zo zijn voordelen.

De middagsessies begonnen met de eerste drie workshops over systeemmodellering door Dassault Systèmes, een introductie tot SysML 2.0 door SIG MBSE en perspectieven op de SDG-doelen door Hogeschool Utrecht.

De tweede serie workshops v omvatten onderwerpen zoals MBSE en duurzame koelsystemen door MathWorks, ondersteuning van het toekomstige energiesysteemmodel door SIG Energy en ingrediënten voor koolstofneutraliteit door Vanderlande.

Duurzaamheid was ook het onderwerp van de afsluitende en zeer inspirerende keynote van de internationale spreker David Long, die sprak over leiderschap voor een duurzame toekomst. Mooie inzichten over hoe een SE zich effectief als influencer kan positioneren tussen de stakeholders, een onderwerp waar SE zich in kan gaan ontwikkelen.

De workshop eindigde met een borrel waar deelnemers de gelegenheid kregen om te netwerken en de inzichten van de dag te bespreken. Daar is zeker gebruik van gemaakt en er zijn verschillende vervolgafspraken gekomen voor verdere kennismaking of verdieping op onderwerpen.

Een speciale dank gaat uit naar de premium sponsor van het evenement, TNO, wiens steun heeft bijgedragen aan het succes van deze dag.

Samenvattend was de INCOSE-NL Workshop 2023 een waardevolle en informatieve ervaring voor alle aanwezigen, met inspirerende keynotes en diepgaande workshops die het beste boden op het gebied van systems engineering.

We zeggen op naar de volgenden editie. Dus als je daar ideeën over hebt horen we ze graag.

 

De nieuwe website

In de zomer is de nieuwe website opgeleverd en we zijn druk bezig alles te verhuizen naar de nieuwe website. Dit is een wat grotere klus dan we dachten. In feite zijn het drie verhuizingen namelijk naast de nieuwe website ook de wisseling van het bestuurslid en het overzetten naar een andere provider.  Dat laatste heeft een storing opgeleverd waardoor de mailings niet werken. Vandaar de alternatieve wijze waarop deze nieuwsbrief verspreid wordt. We hopen dat alles uiteindelijk tot een betere dienstverlening leidt en zijn daarom geïnteresseerd hoe het ervaren wordt.  Deze ervaringen kunnen worden doorgegeven naar info@incose.nl 

Enkelen hebben dit al gedaan, waarvoor dank. Als gebruiker van Apple’s Safari al gezien dat de menu’s niet erg soepel lopen. Andere browsers zoals Edge of Chrome gaan prima.

23 November 

Op 23 November is de volgende netwerkbijeenkomst, dit keer op het terrein van de Universiteit Twente. De reden is dat die dag prof. Maarten Bonnema die ook de keynote gaf op de Workshop van 5 oktober die dag zijn inaugurale rede “Complex Tasks-Simple Tools” houdt. Je kunt je daarvoor opgeven door op de link te klikken. Voor systems engineering is dit een mooie dag met de benoeming van Maarten Bonnema als professor Systems Engineering & Multidisciplinary Design.

Die dag zetten we op dezelfde voet voort door de ALV te houden waarin het benoemen van Bart van Luling als Technisch Directeur van INCOSE NL één van de onderwerpen is. De verdere inhoud van de ALV volgt zodra het bestuur de agenda heeft vastgesteld.

De dag wordt afgesloten door een netwerkbijeenkomst en aansluitende netwerkborrel rond het onderwerp Waardegedreven Ontwerpen met SE voor de Gezondheidszorg.

 

Netwerkbijeenkomst 14 december 2023

Het onderwerp van de laatste bijeenkomst van 2023 is ook bekend. Marcel van de Ven neemt ons mee in de wereld van Smart Cities en “Application of SE for todays global challenges”

Reserveringen kunnen vanaf eind oktober worden gemaakt.