Workshop: Game changing approach to machine control software development: automate & digitalize in One using low-code
Remy Fennet (Application Consultant, Cordis SUITE) & Jan Peter Meeuwse (COO, Cordis SUITE)
12:45 - 14:15 uur
Cordis SUITE-benadering van Smart Machines/Factory:
- Stel systemen in staat om te leren en te verbeteren
- Automatisering en digitalisering door 'Single Source of Truth' (SSOT)-architectuur
- Low-code benadering om te focussen op architectuur en design in plaats van het coderen van de software
De 'Smart Factory' is een onderling verbonden netwerk van machines, robots, automatisch geleide voertuigen (AGV), communicatiemechanismen en HoloLens of andere augmented reality (AR) om werknemers te ondersteunen. Het maakt gebruik van digitalisering zoals kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning om gegevens te analyseren, geautomatiseerde processen aan te sturen en te optimaliseren.
Een grote uitdaging bij het digitaliseren van machines en systemen is het integreren en koppelen van de verschillende subsystemen: het is complex, arbeidsintensief en foutgevoelig. Eenmaal in productie, maakt dit het ook erg moeilijk om updates uit te voeren terwijl alle subsystemen compatibel met elkaar blijven. Vanwege de onvoorspelbare productiestops & -storingen worden updates van machinebesturingssoftware zelden gedaan.
Het Cordis SUITE platform heeft hier een antwoord op met een 'Single Source of Truth' (SSOT) architectuur. De formele beschrijving in het low-code model (van het machinegedrag en de architecturale delen met eigenschappen) is de basis/bron van waaruit via modeltransformaties eengeautomatiseerde integratie naar alle subsystemen wordt gemaakt. Naast het transformeren (of genereren) van de machinebesturingssoftware, wordt het low-code model ook gebruikt voor het integreren van User Interface-applicaties, Microsoft HoloLens (metaverse) applicaties, Simulatie-applicaties, Data-analyse-applicaties, Documentatie en Formele verificatie.
Toegang tot data wordt steeds belangrijker om systemen te laten leren en verbeteren. Dit geldt ook voor operationele gegevens van machines, productielijnen, processen/installaties en allerlei andere soorten mechatronische systemen.
De Cordis SUITE biedt een geïntegreerd dataplatform dat geautomatiseerde toegang biedt tot alle besturingsgegevens van het operationele systeem, gebaseerd op het low-code modelontwerp. De gegevens zijn gestructureerd, nauwkeurig, volledig, performant en consistent; opgeslagen in een timeseries database zoals InfluxDB.
Momenteel zijn in de meeste systemen geen of zeer beperkte gegevens beschikbaar. Indien data beschikbaar is (gemaakt) wordt deze data in veel gevallen verkregen van sensoren die aan het systeem zijn toegevoegd of van bestaande sensoren die door de besturingssoftware worden gebruikt. Wanneer echter alleen sensorgegevens worden gebruikt, is het in de meeste gevallen erg moeilijk of zelfs onmogelijk om een juiste correlatie met het systeemgedrag te maken; en leidt daarom tot een onjuiste analyse.
In het Cordis SUITE dataplatform worden - naast sensordata - ook operationele data uit de besturingssoftware gehaald, waardoor een gedetailleerd trace log ontstaat van de uitvoering van de besturingssoftware. Dus alle wijzigingen in het dynamische gedrag van de software-objecten en hun interfaces, zoals toestandswijzigingen, obeservers, invoer-/uitvoerwijzigingen, interfaceopdrachten, berichten, operatoracties en sensorsignalen worden beschikbaar gemaakt voor de gebruiker. Het biedt ook een dashboard voor datavisualisatie dat diep inzicht geeft in de systeemdynamiek. In deze workshop leer je de baanbrekende low-code ontwikkelingsaanpak met de voorbeeldcase van een "Wasmachine 4.0".
Over Remy Fennet
Remy Fennet is Application Consultant bij Cordis SUITE. Remy is dagelijks aan de slag om klanten te adviseren over systeem architectuur voor machinebesturingen m.b.v. low-code technieken. Zijn achtergrond is TU/e Werktuigbouwkunde.
Over Jan Peter Meeuwse
Jan Peter Meeuwse is verantwoordelijk voor de operatie en commerciele zaken bij Cordis SUITE in Eindhoven & Malaga. Zijn achtergrond is TU/e Werktuigbouwkunde.