Workshop: Functioneel modelleren

Deze workshop zit inmiddels vol.

Han Kolkman (Senior Systems Engineer, Capgemini Engineering)
Marcel van der Velden (Senior Systems Engineer, Capgemini Engineering)
10:30 - 12:00 uur

Grote infrastructurele projecten kennen vele systemen, gebruikers en interfaces die allen samengebracht en afgestemd dienen te worden om een werkend geheel te realiseren. De ontwikkeling van deze infrastructurele projecten wordt dit al langer in een model gedaan maar veelal beperkt de uitwerking zich tot enkel een systeemmodel waarin de eisen verwerkt worden. Om tot een goede systeem decompositie te komen waarmee een efficiënte oplossing bereikt wordt die ook optimaal voorbereid is op toekomstig onderhoud en hergebruik, is het aan te raden om tegelijkertijd ook een functioneel model vast te leggen. De methodiek waarbij iteratief in het functionele- en het systeemdomein wordt gedecompositioneerd, is hierbij de geadviseerde aanpak bij Function Based Systems Engineering. 

In deze workshop wordt aan de hand van een case (een broodfabriek) gekeken naar welke functies er te onderkennen zijn en hoe deze samenwerken. Daarnaast wordt er ingegaan hoe dit met SysML gemodelleerd kan worden. In de workshop worden de hands-on oefeningen zonder verdere hulpmiddelen uitgevoerd, met pen en papier zijn de eerste stappen van functioneel modelleren al uit te voeren.

Over Han Kolkman

Han Kolkman

Han Kolkman (1963) studeerde Technische natuurkunde aan de Universiteit Twente en startte zijn loopbaan bij AT&T & Philips Telecommunications (tegenwoordig Alcatel) als SW engineer aan GSM/5ESS Mobile Switching development. Vanaf 2002 vervolgde hij zijn loopbaan bij Atos Origin Technical Automation en het later daaruit voortgekomen Nspyre. Als SW engineer / architect heeft hij sindsdien gewerkt aan diverse veelal simulatie gerelateerde projecten binnen de domeinen Aerospace en Railinfra.  

 Om breder en meer multidisciplinair bezig te kunnen zijn heeft hij vanaf 2013 de overstap gemaakt naar Systems Engineering rollen en is hij betrokken geweest bij de ontwikkeling van technische installaties voor grote tunnelprojecten. Model Based Systems Engineering methoden op basis van SysML worden in dit domein al veelvuldig toegepast. Het verder brengen van Function Based System Engineering in combinatie met MBSE richting volledig Model Driven Engineering omgevingen, heeft zijn bijzondere interesse. 

 Tegenwoordig werkt hij bij CapGemini waarin Nspyre via een aantal overnames is opgenomen. 

Over Marcel van der Velden

Marcel van der Velden

Marcel van der Velden (1973) studeerde Elektrotechniek en Telematica aan de Hogeschool van Utrecht en startte zijn loopbaan bij Vialis. In 1999 stapte hij over naar Origin Technical Automation en na diverse overnames werkt hij nu bij Capgemini Engineering. 

 Marcel startte als softwareprogrammeur en werd later ontwerper. Daarbij gebruikte hij onder andere UML als modelleringstechniek. De opdrachten die hij uitvoerde beslaan diverse branches; Ruimtevaart, Railinfra, Semiconductors en Verkeer. 

 Sinds 9 jaar werkt Marcel als Systems Engineer bij diverse tunnelprojecten, zowel nieuwbouw als renovatie. Hierbij hanteert hij modelgebaseerde technieken (vooral SysML) om de gestelde eisen en randvoorwaarden in te vullen. Naast de systeem uitwerkingen heeft hij bij de laatste 2 projecten veel ervaring opgedaan met functioneel modelleren. 

Klik hier om terug te gaan naar het volledige programma