Persoonlijk lidmaatschap INCOSE-NL

Waarom een "persoonlijk lidmaatschap"?
Helaas een beetje saaie kost, maar wat achtergrondinformatie kan misschien helpen.

Een jaarlijks terugkomende uitdaging voor ons administratiekantoor is het achterhalen van de verenigingscontributie.
INCOSE-NL is een zelfstandige Nederlandse Vereniging en valt daarmee onder het, in het NL wetboek geregelde, verenigingsrecht (wetb. 2, art 26-52).
Dit betekent dat leden gebonden zijn aan een 'persoonlijk lidmaatschap'. Dit geldt voor alle leden, inclusief onze sponsorleden (art 34:1).
De factuur voor de contributie wordt dan ook aan de persoon gericht, op het persoonlijk adres (ook voor sponsorleden met een € 0 factuur).
Sommige bedrijven bieden de mogelijkheid om een dergelijke contributie te vergoeden, bijvoorbeeld als studiekosten. In zo'n geval is het advies om deze dan als zodanig bij je werk te declareren. Echter, je blijft wel zelf verantwoordelijk dat je contributie aan INCOSE-NL wordt betaald.

'Wat een gedoe' hoor ik je denken. En dat is het ook, helemaal mee eens. Al die rompslomp om evt je bijdrage weer bij je baas terug te vragen.
Afhankelijk van de organisatie kan dit al dan niet soepel verlopen.

Stel dat de factuur niet naar je persoonlijk adres, maar naar het bedrijfsadres zou gaan, dan kun je je voorstellen dat het mogelijke 'gedoe', bij ons administratiekantoor terecht komt.
Nu kan een administratiekantoor daar wel mee omgaan, echter loopt dit dan vaak in de nodige extra uren om een contributie betaald te krijgen.
Die uren worden weer gedeclareerd bij INCOSE-NL en we zullen die als gezamenlijke vereniging moeten dragen. Dat is eigenlijk best wel zonde.
Nog lastiger wordt het als een persoon gedurende het jaar van werkgever wisselt. In een dergelijk geval is vaak de bijdrage niet eens meer te innen.
Het bedrijf wil dan begrijpelijkerwijs de contributie niet betalen en is ook niet gerechtigd om contactgegevens door te geven vanwege privacy.

Daarnaast heeft INCOSE-NL ook een verbintenis met INCOSE international.
Als je lid bent van onze vereniging (incose.nl) ben je ook meteen lid van international (incose.org), met alle faciliteiten/diensten die daar bij horen.
We zijn als INCOSE-NL verplicht om voor een nieuw verenigingsjaar (startende 1 januari) een afdracht van ongeveer 2/3 van het INCOSE-NL lidmaatschapsgeld te voldoen. In een geval dat INCOSE-NL de contributiebijdrage niet meer betaald krijgt, heeft ze wel de verplichting om de afdracht naar international te voldoen.
Ook in zo'n geval zullen de kosten hiervoor over de hele vereniging en haar leden afgewenteld moeten worden.

Hopelijk geeft dit iets meer duidelijkheid over hoe het stukje persoonlijk lidmaatschap en bijbehorende jaarlijkse contributie in elkaar zit.
Bij vragen, mail me gerust: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.