Welkom op de website van INCOSE Nederland.

INCOSE staat voor: International Council on Systems Engineering. INCOSE is een non-profit vereniging opgericht in 1990 met als doel het bevorderen van de toepassing en ontwikkeling van Systems Engineering. Systems Engineering is een integrale en gestructureerde aanpak voor het realiseren van succesvolle systemen. Systems Engineers worden vaak ingezet bij het ontwerp van complexe systemen zoals vliegtuigen, treinen, auto's, software, defensieonderdelen, infrastructuur, etcetera.  Het besef dat Systems Engineering een veel breder toepassingsgebied heeft en van nut kan zijn voor allerlei type systemen - denk ook aan complexe processen en organisaties - was de aanleiding om INCOSE op te richten. 

INCOSE Nederland maakt deel uit van INCOSE International. In Nederland heeft INCOSE meer dan 400 leden. Lees hier meer over ons.

Het laatste nieuws

Verslag Jong INCOSE Virtueel IS 2020

Twee leden van Jong INCOSE kregen de kans om deel te nemen aan het INCOSE International Symposium. Hieronder vind je een korte samenvatting van de drie dagen.

Deze 30e editie van het INCOSE International Symposium vond voor het eerst digitaal plaats. Op verschillende manieren werd er getracht om de ervaring zo authentiek mogelijk te maken. Zo was er een onlinecafé waar je de gehele dag kon netwerken met SE-ers van over de hele wereld. Naast een open gesprek werden er ook sessies georganiseerd waarbij je met andere deelnemers in discussie kon over specifieke SE-gerelateerde onderwerpen.

Zowel in dit café als tijdens de presentaties kon je merken dat er een goede sfeer hing. Men stelde zich enthousiast voor en de chat was dikwijls overspoeld met berichten van uit welk land iedereen kwam. Ook het vragenmoment aan het eind van elke presentatie ging verrassend soepel en vol enthousiasme (vanuit zowel de vraagsteller als de presentator).

Naast dit online platform zocht INCOSE ook de interactie op via sociale media zoals LinkedIn, waar je werd aangespoord om je ervaringen te delen. Deze kon je vervolgens via een virtuele muur weer delen op het online portaal. Genoeg uitgebreide netwerkopties dus, echter was ik zelf vooral geïnteresseerd in de diverse aansprekende en ‘out-of-the-box’ sessies die je niet in de standaard SE-theorie tegenkomt. Hiervan waren er ook zeker genoeg!

Zo was er een presentatie ‘Addressing Cognitive Bias in Systems Engineering Teams’. Deze presentatie vormde een brug tussen Systems Engineering en psychologie, met als rode draad dat we SE-processen veelal typeren als een rationeel proces maar dat (cognitieve) bias een grotere rol speelt dan we wellicht verwachten, met name bij het maken van menselijke keuzes. Essentieel is om allereerst te erkennen dat deze bias bestaat en dat we niet altijd rationeel denken of rationeel data interpreteren. Hoewel de presentatie enigszins oppervlakkig bleef, sprak het concept me erg aan. Het is interessant om te brainstormen over hoe je bias in een team kunt herkennen en hoe je er vervolgens mee om kunt gaan. Denk bijvoorbeeld aan een team dat onder hoge tijdsdruk presteert, mede hierdoor al enkele grote risico’s en concessies heeft geaccepteerd, en dus een bias heeft ontwikkeld tegen mogelijke oplossingen.

Een andere interessante presentatie was ‘Interface Management – the Neglected Orphan of Systems Engineering’. De presentator, Paul Davies, liet allereerst vijf ‘best practices’ van interface management zien. Vanuit een separation principle via het context diagram tot aan een N2 diagram, nam hij de sprekers mee in de belangrijkste stappen. Vervolgens besprak hij hoe deze stappen zich verhouden tot het daadwerkelijk ontwerpen van systemen. Gezien het wat karige aanbod aan literatuur over interface management, was deze presentatie een welkome toevoeging die mij ook persoonlijk in mijn eigen werk heeft geholpen. Zo was ik nog niet bekend met het ‘sequence diagram’ en ‘layered models as patterns’ en gaan we hier zeker mee verder.

Ook de presentatie ‘Reverse architecting conventional footwear’ was erg interessant, met als header: “Towards an A3 Architecture Overview that supports development of alternative footwear architectures.” Dit was de grootste verassing: voor mij totaal nieuwe inzichten hoe SE op de schoenenindustrie kan worden toegepast. Duidelijk verhaal, goed te verstaan en met mooie ondersteunende beelden.

“Everything you Wanted to Know about Technical Leadership but were Afraid to Ask”. Deze presentatie ging over verschillende culturen in de technische wereld. Een interessante quote die tijdens de sessie werd meegegeven: “The role of a Systems Engineer is not to have the right answers but to get the right answers”.

Nog een kleine greep uit de overige sessies: ‘Dream the future: Systems engineering in 2030’ (Winnaar INCOSE IS best paper award ‘on technical leadership’), ‘Experiments in Leading through Influence: Reflections from a Group of Emerging Technical Leaders’ (interessant om over leiderschap te horen en lezen binnen een SE-context), en ‘Water Supply Systems: A Broad Overview’ (voor mij een mooie terugblik naar mijn Water Management studievakken).

Al met al vonden beide deelnemers het een zeer geslaagd symposium en nog maar eens een bewijs in deze tijden dat online een prima alternatief is voor het ‘oude normaal’. Zeker nu steeds meer mensen digitaal en online wegwijs worden, vormt dit een mooie kans voor het aanbieden van allerlei netwerkmogelijkheden, webinars, en dus zelfs complete symposia.