Welkom op de website van INCOSE Nederland.

INCOSE staat voor: International Council on Systems Engineering. INCOSE is een non-profit vereniging opgericht in 1990 met als doel het bevorderen van de toepassing en ontwikkeling van Systems Engineering. Systems Engineering is een integrale en gestructureerde aanpak voor het realiseren van succesvolle systemen. Systems Engineers worden vaak ingezet bij het ontwerp van complexe systemen zoals vliegtuigen, treinen, auto's, software, defensieonderdelen, infrastructuur, etcetera.  Het besef dat Systems Engineering een veel breder toepassingsgebied heeft en van nut kan zijn voor allerlei type systemen - denk ook aan complexe processen en organisaties - was de aanleiding om INCOSE op te richten. 

INCOSE Nederland maakt deel uit van INCOSE International. In Nederland heeft INCOSE meer dan 400 leden. Lees hier meer over ons.

Het laatste nieuws

Verslag IW2020 Torrance Los Angeles

Ieder jaar in januari wordt de IW (International Workshop) door INCOSE central georganiseerd. Deze is eigenlijk altijd in de VS, en zo ook dit jaar weer in Torrance, Los Angeles. Overigens geen straf om in deze periode van het jaar daar te mogen vertoeven – heerlijk zonnetje!

Even wat getallen: 591 deelnemers uit 26 landen en 58 afdelingen.
ER zijn zo’n 2000 lunches genuttigd en 1.600 liter aan koffie weggedronken.


De IW zijn in totaal 4 dagen gevuld met workshops, georganiseerd door de vele International Working Groups die deze gelegenheid aangrijpen om zowel face-to-face, en vaak ook gecombineerd met inbelsessies, actief werken aan hun eigen onderwerpen en op deze manier een stap zetten naar resultaten die juist weer op de jaarlijkse IS (International Symposium) in juli gepresenteerd worden.
Tijdens deze IW zijn er ook een aantal nieuwe WG’s ontstaan zoals: AI; Loss Driven Systems; SE in Early R&D Stage; Smart Cities; Social Systems.

Naast de working group sessies zijn er ook nog volop andere sessies gedurende deze dagen gepland. Alles bij elkaar zijn er 222 meetings/sessies geweest!

Een dag vóór de IW (en IS) wordt er al gestart met een strategiedag. Hierin komen bestuursleden van de verschillende chapters/landen bij elkaar om ook door middel van workshops aan strategische onderwerpen te werken.

Zelf heb ik deelgenomen aan een sessie waarin we gewerkt hebben aan hoe we events zo aantrekkelijk mogelijk kunnen maken voor leden, en hoe we leden zo goed mogelijk kunnen enthousiasmeren voor leiderschap/bestuursposten binnen INCOSE. (heb je interesse: laat het ons weten: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.!). Daarnaast hebben we in verschillende sessies flink aandacht gevraagd voor de next-generation. Oftewel, hoe zorgen we ervoor dat ook onze jonge system engineers INCOSE weten te vinden en waarderen. Dit thema wordt zeker gedeeld en er wordt dan al snel gesproken over hoe we jonge mensen naar INCOSE kunnen trekken. Zelf ben ik echter van mening dat het niet gaat werken om jongeren naar INCOSE te halen, maar dat we moeten proberen om INCOSE naar de jongeren toe te brengen. Met andere woorden, hoe kan INCOSE het beste aan gaan sluiten op de communicatiekanalen en interactiestijlen van deze belangrijke generatie.

De volgende IW staat gepland voor januari 2021 en wel in Europa! Dit is een unicum. Voor het eerst is het gelukt om de IW uit de States naar Europa te halen. En omdat januari in Europa over het algemeen ook koud kan zijn, is gekozen voor Spanje – Sevilla. Een fantastisch mooie uitdaging waarin we kunnen laten zien dat een IW ook supergoed (of beter!) georganiseerd kan worden in Europa.

Ger Schoeber - Voorzitter INCOSE-NL