Het international symposium: de highlights

Onze secretaris, Thomas Munster, woonde dit jaar het International Symposium van INCOSE bij. Het vond plaats in juli in Washington D.C. In dit artikel een verslag van het symposium, vanuit het perspectief van Thomas. Mocht je meer informatie willen over de internationale events, dan kan je contact met hem opnemen.

Mijn ervaringen bij het internationale symposium 2018 van INCOSE in Washington DC:
Veel te zien, veel te luisteren en veel te ontmoeten

Het International Symposium in aantallen:

  • 650 deelnemers uit 25 landen (5 Nederlanders)
  • 280 presentaties en sessies
  • 5 dagen sprekers, 2 dagen strategie
  • In een hotel met 900 kamers
  • Temperatuur 37oC buiten 17oC binnen (airco)

Ik zit een paar jaar in het bestuur van INCOSE-NL in de rol van secretaris. Verder werk ik bij provincie Noord-Holland als coördinerend SE-adviseur. Ik was namens het bestuur van INCOSE-NL afgevaardigde bij het International Symposium, afgelopen Juli in Washington DC.

Ik weet dat INCOSE in Nederland bijzonder veel aandacht heeft voor de civiele techniek. Internationaal zijn de vliegtuigbouw en defensie echte key- players. Ik moest als civiele man wel zoeken naar de presentaties en papers die ik kon vertalen naar mijn GWW-wereld. Er zijn 7 parallelle tracks en daarom is er elke ronde wel iets interessants. Soms was er iets te veel informatie in een presentatie, maar gelukkig zijn bijna alle presentaties gebaseerd op een paper. Dus als het onderwerp interessant lijkt, dan download je de paper.

Een paar relevante dingen die ik op de IS heb meegekregen voor mijn werk zijn bijvoorbeeld het beter inschatten van risico’s, de Competency framework en SE implementeren in een organisatie. Hoe verbeter je inschattingen gedaan door groepen. Dit kan ik gebruiken bij het inschatten van de omvang van risico’s. Bij Rolls-Royce is bedacht hoe op eenvoudige wijze de deskundigheid van de deelnemers is mee te nemen.

Een INCOSE working-group heeft een meetlat ontwikkeld om de kwaliteit van systems engineering in projectteams of personen te bepalen. Dit Systems Engineering Competency Framework kan teams of jezelf inzicht geven in je harde maar ook zachtere ontwikkelpunten om systems engineering uit te voeren. Hierover later meer

De Britse defensie heeft sinds een paar jaar een afdeling met SE-adviseurs. Het is lastig om met een startend clubje adviseurs een projectenorganisatie te verbeteren. Op basis van het 8 stappen-model van John Kotter zijn er inzichtelijke ervaringen uit te wisselen hoe organisaties systems engineering adopteren. Meetbare heldere voortgang definiëren speelt hierin een centrale rol. En uitdragen als je positief resultaat hebt behaald. 

Verder is mij meer en meer duidelijk dat we in de Nederlandse civiele wereld het niet zo gek doen in verhouding tot de bouwsector in andere landen. Alleen dat systems engineering synoniem lijkt te zijn aan eisenmanagement is iets waar we verandering in mogen brengen. Als bouwprojecten niet optimaal gaan, dan vallen we vaak terug op een zoektocht naar meer en betere eisen. Terwijl eisenmanagement 2 van de 30 processen zijn in ons SE handboek.  De balans moet hierin terug, als ik dit vergelijk in andere sectoren.

MBSE lijkt het sleutelwoord naar de zoektocht naar overzicht en juistheid in projecten. Er waren tientallen stands met software dat inzicht moet geven in performance, configuratie en requirements van systemen. Tijdens de symposium was een gezamenlijke zoektocht naar overzicht in de complexer wordende systemen in alle sectoren merkbaar. Komende jaren zetten we deze zoektocht voort.

Thomas Munster (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)