Welkom op de website van INCOSE Nederland.

INCOSE staat voor: International Council on Systems Engineering. INCOSE is een non-profit vereniging opgericht in 1990 met als doel het bevorderen van de toepassing en ontwikkeling van Systems Engineering. Systems Engineering is een integrale en gestructureerde aanpak voor het realiseren van succesvolle systemen. Systems Engineers worden vaak ingezet bij het ontwerp van complexe systemen zoals vliegtuigen, treinen, auto's, software, defensieonderdelen, infrastructuur, etcetera.  Het besef dat Systems Engineering een veel breder toepassingsgebied heeft en van nut kan zijn voor allerlei type systemen - denk ook aan complexe processen en organisaties - was de aanleiding om INCOSE op te richten. 

INCOSE Nederland maakt deel uit van INCOSE International. In Nederland heeft INCOSE meer dan 400 leden. Lees hier meer over ons.

Het laatste nieuws

Slimme Zorg Estafette 2023

Elke februari wordt de Slimme Zorg Estafette gehouden om de vooruitgang van slimme zorg te laten zien.

Als onderdeel van deze estafette ontmoette INCOSE Nederland op dinsdag 28 februari zorgvertegenwoordigers om de toepassing van Systems Engineering (SE) te bespreken, om zo de transformatie te versnellen die nodig is om hoogwaardige gezondheidszorg toegankelijk en betaalbaar te houden voor iedereen op een duurzame manier.

 INCOSE-NL_Slimme_Zorg_Estafette_2023

Vlnr: Paul Schreinemakers, Suzanne Leijndekkers, Keimpe Oenema, Teresa Cardoso Ribeiro, Jovanca Hijdra, Henry Mulder, Rico Verhage, Maurits van der Heiden, Ronald Meerlo

Vier leden van INCOSE presenteerden de waarde van SE in complexe ecosystemen zoals de gezondheidszorg en namen deel aan de brainstormsessie. Rico Verhage, Keimpe Oenema, Maurits van der Heiden en Paul Schreinemakers deelden hun inzichten met zeer ervaren zorgmanagers en vice versa. De conclusie was dat SE-inzichten inderdaad nuttig zijn, maar onder de voorwaarde dat de "taal" van de gezondheidszorg goed wordt begrepen. Met andere woorden, er is een gemeenschappelijk begrip nodig om de complexiteit van de transformatie te omarmen. Niet geheel toevallig ook het onderwerp van de publicatie "Transforming Healthcare with DevOps", mede geschreven door Henry Mulder, programma-manager innovatie bij zorgaanbieder Trajectum en initiator van het evenement. Tevens een langdurig lid van INCOSE met ervaring in de defensie-, energie-, IT- en gezondheidszorgsectoren.

Quote Henry Mulder:

"Voor mij was het heel opwindend om twee kanten van mijn netwerk (gezondheidszorg en techniek) te zien samenkomen en samenvloeien tot één netwerk in hopelijk een reis om SE toe te passen, zoals in de SE Vision 2035. Dit evenement draagt hieraan bij."

Quote Rico Verhage:

"Het verspreiden en aanmoedigen van kennis en gebruik van Systems Engineering is een van de belangrijkste doelen van INCOSE. Het voelde erg goed om te ervaren dat dit ook nuttig is en wordt erkend in de gezondheidszorg."