Welkom op de website van INCOSE Nederland.

INCOSE staat voor: International Council on Systems Engineering. INCOSE is een non-profit vereniging opgericht in 1990 met als doel het bevorderen van de toepassing en ontwikkeling van Systems Engineering. Systems Engineering is een integrale en gestructureerde aanpak voor het realiseren van succesvolle systemen. Systems Engineers worden vaak ingezet bij het ontwerp van complexe systemen zoals vliegtuigen, treinen, auto's, software, defensieonderdelen, infrastructuur, etcetera.  Het besef dat Systems Engineering een veel breder toepassingsgebied heeft en van nut kan zijn voor allerlei type systemen - denk ook aan complexe processen en organisaties - was de aanleiding om INCOSE op te richten. 

INCOSE Nederland maakt deel uit van INCOSE International. In Nederland heeft INCOSE meer dan 400 leden. Lees hier meer over ons.

Het laatste nieuws

Terugblik IW2021

Van vr. 29 tot en met zo. 31 januari vond de online International Workshop 2021 plaats. Hierbij een verslag van Ger Schoebers.

Precies een jaar geleden in Los Angeles. Nu gewoon thuis in Limburg. Zonder pandemie hadden we kunnen genieten van 18 graden in Sevilla. Maar laat ik niet te somber zijn, in tegenstelling: INCOSE heeft wederom een uitstekend virtual event neergezet: na de vuurdoop vorige zomer met de virtual IS, nu de eerste virtuale IW. Bijzonder goed! Het platform heeft zonder hick-ups gewerkt met in totaal bijna 6000 zoom verbindingen! Verbazingwekkend om in een workshop te zitten met 50 personen, van Sydney, Kaapstad, Oslo tot San Diego, zonder ook meer een enkele digitale vertraging. Iedereen praat met elkaar alsof je in dezelfde ruimte zit!

Nee, helaas niet samen aan het ontbijt, of ’s middags even een ommetje lopen, bijkletsen met een kopje koffie en ’s avonds die bar, ja, dat was wel echt een heel groot gemis!
Echter de inhoud was heel goed. Een samenvatting van de workshops die ik heb bijgewoond.

VrijdagVrijdag
De Architecture Working Group bereid een guide voor betreffende het 42020 Architecture Process. Op dit moment wordt gewerkt aan working drafts die moeten leiden tot committee drafts en een geplande publicatie op de IS23. Er wordt nu gewerkt aan het toevoegen van industrie use cases.
De Automotive Working Group gaat de bestaande automotive vision 2025 doorzetten naar een vision 2035. Tevens wordt in het nieuwe INCOSE handbook ruimte voorzien van specifieke domeinen, zoals automotive. Doelstelling om samen te werken met IEEE en SAE. Met een grote trend naar MBSE.
Tijdens de Plenary Opening (op het midden van de eerste dag) een benadrukking van de INCOSE missie: eerste keus betreffende SE, richting voor de toekomst en waarde voor iedereen. In december is voor het eerst een annual statement uitgegeven. Dit zal half jaarlijks herhaald worden. Infrastructuur is verbeterd en er wordt een volledig nieuwe website opgezet. De samenwerking internationaal wordt hechter en uiteraard aandacht voor de Awards.
De Training Working Group is altijd opzoek naar mensen die een 1-uur training, workshop, webinar willen verzorgen op gebied van SE. Een poll heeft uitgewezen dat voornamelijk interesse is voor architectuur, requirements en integration.

 IW2021_01

Zaterdag
Een zeer goed bezochte interactieve workshop op het gebied van Systems Thinking. Gebruik van 6 break-out rooms om in kleinere groepen te discussiëren over wat Systems Thinking nu eigenlijk is, waarom is het nodig, en hoe kun je het aanpakken. Keywords als nieuwsgierigheid, en serendipiteit: op zoek naar speld in hooiberg en uiteindelijk iets veel mooiers en beters vinden. Met een afsluitende Systems Thinking brainstorm over het mondiale probleem van dit moment: Covid-19.
Bas Leijser van JongINCOSE gaf een hele goede pitch: wie is JongINCOSE, waar staan ze voor, hoe werken ze, wat hebben ze afgelopen jaar gedaan en wat staat er op het programma van dit jaar. Na een pitch van 15 minuten volgende nog een mooie Q&A sessie van een half uur!
Een status update van de planning van Handbook V5, met als doestelling, officiële introductie tijdens de IW23. Hierin niet alleen life cycles en processen, maar ook aandacht voor practicing en application domains.

 IW2021_02

Zondag
Een mooie status update van de Vision 2035 werkzaamheden. Dit bevindt zich nu in de review fase, met een final review na de zomer om uiteindelijk een roll-out te hebben tijdens de volgende IW in ’22. Het visie document start met een Global Context van needs, challenges, trends en concerns. Vandaaruit de Current State van SE en doorpakkend naar de Future State en een afsluiting van Realizing the Vision. Paul Schreinemakers is in the lead van het reviewing process.

 IW2021_03

Net als de plenary opening op vrijdag, vond ook de Closing Address plaats op het midden van de dag. Uiteraard vanwege de complexiteit van tijdzones. En de verwachtingen werden flink overtroffen! Het aantal deelnemers aan de IW had een topscore van 689, waarmee de groeiende trend van de afgelopen jaren in dezelfde lijn werd doorgezet, dit ondanks de virtuele vorm. Mooi om te zien dat er ook weer een mooi aantal van 13 personen vanuit NL hebben deelgenomen. Daarmee exact de verhouding van internationaal volgens betreffende deelnemers/leden.

 IW2021_04