18-11 ALV + Netwerkbijeenkomst (Update: volledig online)
In verband met laatste ontwikkelingen omtrent Corona, volledig online. Deze avond starten wij met de tweede ALV van het jaar, met aansluitend een interactief programma georganiseerd door onze special interest group MBSE.
Tijdens de Algemene Leden Vergadering hopen we onder andere, zoals gemeld in onze nieuwsbrief, een nieuwe secretaris te installeren binnen het bestuur en begroting voor 2022 vaststellen. Aansluitend kunnen we ons, onderleiding van de SIG MBSE, buigen over de ontwikkeling van een Digital Twin en Modelbased Systems Engineering als de volgende stap in digitaliseren van bedrijven. Er zijn veel vragen: Wat is het doel, de scope? Wat doe je wel en wat niet? Wat is Digital Twin? wat is MBSE? Hoe hangen ze samen en wat kun je ermee?
Marcel Verhoef (Systems engineer ESA), Michiel Bottema (Manager Future Construction Heijmans) en Louis Stroucken (senior Systeem Architect Philips) geven een inkijk in hun aanpak. Deze avond is bedoeld voor iedereen die overweegt een volgende digitaliseringsslag te maken en is een unieke kans om vragen te stellen aan ervaringsdeskundigen.
Introductie van de sprekers:
Marcel Verhoef (1968) is opgeleid als informaticus (TU Delft, 1993) en gepromoveerd op het multi-disciplinair ontwerpen van real-time embedded control systemen (Radboud Universiteit Nijmegen / TNO-ESI, 2009). Hij heeft ruim twintig jaar ontwikkelervaring in de Nederlandse embedded systems maakindustrie. Sinds 2015 werkt hij bij de European Space Agency waar hij als systems engineer is verbonden aan de ESA Concurrent t Design Facility (ESTEC, Noordwijk). Marcel werkt aan de definitiestudies van nieuwe Europese ruimtemissies. Zijn rol is met name het doorontwikkelen van de model-gebaseerde ontwerpgereedschappen die worden toegepast in de zeer vroege conceptuele ontwerpfase. Deze tools zijn gericht op de consistente uitwisseling van multi-disciplinaire ontwerp data en het begeleiden en uitvoeren van trade-off sessies. Model gebaseerd ontwerpen is essentieel in deze fase en het doel is het aantonen van de haalbaarheid, in zowel technische als programmatische zin - het ultieme gevecht tussen tijd, geld, functionaliteit en kwaliteit.
Michiel Bottema, Manager Future Construction bij Heijmans Utiliteit, is verantwoordelijk voor de ontwikkeling én inzet van procesmanagement en informatiemanagement voor de projecten van Heijmans Utiliteit. De BIM-implementatie die hij bij Heijmans in 2004 gestart is, is een ‘uit de hand gelopen hobby’ geworden. Michiel adviseert met zijn afdeling de directie van Heijmans over de te voeren strategie op dit gebied en ondersteunt de afdelingen en projecten met het concretiseren van de strategie naar een succesvolle toepassing van onder andere BIM, Systems Engineering, Documentmanagement, Configuratiemanagement en Data-analytics. De digitale transitie van een innovatie bouwonderneming als Heijmans focust zich op meer dan de inzet van digitale hulpmiddelen. Juist de goede inbedding van informatietechnologie in de processen van Heijmans én een goede focus op pragmatisme en de behoefte van opdrachtgevers en projectteams zorgt dat de combi van procesmanagement en informatiemanagement een succesvolle match is.
Louis Stroucken, heeft ruim 35 jaar ervaring in R&D van complexe systemen, in diverse rollen, disciplines en toepassingsgebieden, waarvan ruim 12 jaar in first-of-a-kind medische systemen. Sinds 2012 is hij als principal architect werkzaam bij Philips Engineering Solutions. Vanaf 2018 richt Louis zich op de verbetering van de Systems Engineering praktijk in Philips, met name op de invoering van Model-Based Systems Engineering, maar ook op gerelateerde onderwerpen zoals Digital Twins, Systems of Systems, en Industry-4.0. MBSE is voor Louis geen geïsoleerd onderwerp, maar deel van een bredere digitale transformatie. Een succesvolle MBSE introductie vraagt om een change management aanpak met aandacht voor de business case en voor het creëren van draagvlak bij alle betrokken functies, naast de ontwikkeling van methodes, keuze van tools en andere meer technisch-inhoudelijk gerichte uitdagingen.
In verband met de actuele situatie omtrent Corona, is besloten deze bijeenkomst volledig online te houden en niet, zoals eerder gepland, in een hybride vorm vanuit het kantoor van Capgemini in Utrecht. Iedereen die zich aanmeld via deze link, ontvangt een bevestiging via mail met daarin een link naar de online vergadering (via Teams).