link

Welkom op de website van INCOSE Nederland.

INCOSE staat voor: International Council on Systems Engineering. INCOSE is een non-profit vereniging opgericht in 1990 met als doel het bevorderen van de toepassing en ontwikkeling van Systems Engineering. Systems Engineering is een integrale en gestructureerde aanpak voor het realiseren van succesvolle systemen. Systems Engineers worden vaak ingezet bij het ontwerp van complexe systemen zoals vliegtuigen, treinen, auto's, software, defensieonderdelen, infrastructuur, etcetera.  Het besef dat Systems Engineering een veel breder toepassingsgebied heeft en van nut kan zijn voor allerlei type systemen - denk ook aan complexe processen en organisaties - was de aanleiding om INCOSE op te richten. 

INCOSE Nederland maakt deel uit van INCOSE International. In Nederland heeft INCOSE meer dan 400 leden. Lees hier meer over ons.

Het laatste nieuws

Voormalige besturen

INCOSE-NL bestaatd sinds 1996. Vele bestuursleden hebben aan de vereniging bijgedragen. Hieronder een overzicht.

(Dit overzicht is overigens nog niet compleet, e-mail aanvullingen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..)

2019 t/m 2021
VZ Ger Schoeber
AVZ Thijs Geurts
S Omar El-Haloush
P Eric Burgers
C Rico Verhage

2017 t/m 2019
VZ Patricia de Greef
AVZ Ger Schoeber
S Thomas Munster
P Eric Burgers
C Martijn Marijnen

2015 t/m 2017
VZ Dick Terleth
AVZ Patricia de Greef
S Thomas Munster
P Alexander Koek
C Berber Vogt

2012 t/m 2014
VZ Cees Michielsen
AVZ Dick Terleth
S Clemens Lohman
P Alexander Koek
C Antal Hartman

2010 t/m 2012
VZ Timo Giling
AVZ Cees Michielsen
P Fulco Koudenburg
S Clemens Lohman
C Hans Hadderingh

2009 t/m 2010
VZ Ton Buijink
AVZ Timo Giling
P Fulco Koudenburg
S Tufail Ghauharali
C Hans Hadderingh

2007 t/m 2008
VZ Bram Landtsheer
AVZ Ton Buijink
P Ruud van der Pol
S Tufail Ghauharali
C Hans Hadderingh 

2006 t/m 2007
VZ Paul Schreinemakers
AVZ Bram Landtsheer
P Ruud van der Pol
Bart Offerman
C Hans Hadderingh

Aug 2005 t/m Dec 2006
VZ Paul Brouwer
AVZ Bram Landtsheer
OVZ Paul Schreinemakers
P ????
S Bart Offerman
C Hans Hadderingh 

Aug 2004 t/m Aug 2005
VZ Paul Schreinemakers
AVZ Paul Brouwer
OVZ Peter Booij
P Paul Brouwer
S Bart Offerman
C Hans Hadderingh
B Wim van Leeuwen

Aug 2003 t/m Aug 2004
VZ Peter Booij
AVZ Paul Schreinemakers
OVZ Jeroen van Veldhuizen
P Paul Brouwer
S Bart Offerman
C Hans Hadderingh
B Wim van Leeuwen

Aug 2002 t/m Aug 2003
VZ Jeroen van Veldhuizen
AVZ Peter Booij
OVZ Willem-Jan de Vlieger
P Paul Brouwer
S Bart Offerman
C Hans Hadderingh
B Wim van Leeuwen

Aug 2001 t/m Aug 2002
VZ Willem-Jan de Vlieger
AVZ Jeroen van Veldhuizen
OVZ Wim van Leeuwen
P Paul Brouwer
S Peter Booij
C Hans Hadderingh

 

 

Even voorstellen: Harry van der Velde als aankomend voorzitter

Jong INCOSE 01

Ik ben Harry van der Velde, 52 jaar, getrouwd, vader van twee kinderen en woonachtig in Voorschoten. Na een studie en promotie in Werktuigbouwkunde aan de Universiteit Twente, vertrok ik in 1997 als engineer naar Aberdeen om de offshore productie van olie en gas te ondersteunen. Ongemerkt werk ik ondertussen -meer dan 20 jaar later- nog steeds met veel plezier voor Shell. Al met al een zeer afwisselend bestaan met 10 banen, vijf landen en interacties met ontelbaar verschillende mensen.

Mijn interesse voor system engineering werd gewekt toen ik met een stel Texanen een deepwater olie-productie floater ontwikkelde in Maleisië. Ik werd toen Lead Systems Engineer gemaakt zonder te weten wat dat precies betekende. Het project zelf was een faliekante mislukking al is de installatie nu zeer succesvol in de productie-fase. Sindsdien ben ik nog -in Systems Engineering achtige functies- betrokken geweest bij een aantal Mega-projecten zoals Prelude FLNG en het Kazachstaaanse Kashagan project. Ik kwam tot conclusie dat de conventionele manier waarop we probeerden deze projecten te doen (d.i. met vele duizenden documenten en verschillende wensen van uiteenlopende stakeholders) niet langer werkt. Dit inzicht is de laatste drie jaar versterkt, nu ik bij internal audit verantwoordelijk ben voor de ‘assurance’ van Shell’s vloeibaar gas, gas-to-liquid and ‘New-Energies’ onderdelen. Naast inzichten in hoe risico’s het best beheerst kunnen worden, heb ik ook geleerd hoe anderen te overtuigen en enthousiast te krijgen. In een sabbatical in 2018, heb ik me gecertificeerd als Systems Engineer en heb ik een online MBA gedaan op het gebied van energietransitie.

Op dit moment zoek ik een nieuwe baan waar ik mijn project ervaring het beste kan gebruiken. Dat is ook de reden dat ik actiever wil zijn in INCOSE en mij kandidaat stel als (aankomend) voorzitter van INCOSE Nederland. Een actieve bijdrage leveren binnen INCOSE Nederland, geeft mij de mogelijkheid van anderen te leren en mijn ervaringen met anderen te delen. Ik denk dan ook dat het belangrijk is om INCOSE Nederland verder als instelling neer te zetten die door ‘anderen’ wordt beschouwd als houder van Systems Engineering kennis op gebied van infrastuur projecten, energietransitie, logistiek en vooral ook in gebieden waar ik minder verstand van heb als IT-systemen en chips technology. Ook zie het ik coachen van jonge leden en het enthousiast maken van studenten voor Systems Engineering als een belangrijke taak van INCOSE Nederland. Als (aankomend) voorzitter wil ik ervoor zorgen dat er meer contacten met bedrijven wordt gelegd en daarmee ook het aantal sponsoren wordt uitgebreid. Daarnaast zou ik graag zien dat het aantal actieve leden groter wordt en dat contacten met (Europese) INCOSE zuster organisaties worden uitgebreid.

Overzicht van onze sponsoren

De sponsoren* van INCOSE NL zijn:

(in alfabetische volgorde)

 

TNO Logo

TNO is een onafhankelijke onderzoeksorganisatie en verbindt mensen en kennis om innovaties te creëren die de concurrentiekracht van bedrijven en het welzijn van de samenleving duurzaam versterken. TNO levert op basis van haar expertise en onderzoek een belangrijke bijdrage aan de concurrentiekracht van bedrijven en organisaties, aan de economie en aan de kwaliteit van de samenleving als geheel. Door haar veelzijdigheid en capaciteit tot integratie van deze kennis neemt TNO een unieke positie in.

Doelgericht innoveren, dat is waar TNO voor staat. We ontwikkelen kennis specifiek voor de praktische toepassing. Om nieuwe producten te creëren die het leven aangenamer en waardevoller maken, en die bedrijven helpen te innoveren. Om creatieve antwoorden te vinden op de vragen die de samenleving stelt.

De aandachtsgebieden van TNO zijn verdeeld in negen units, waaronder Unit Industry: De industrie is een onmisbare schakel in het realiseren van oplossingen voor grote maatschappelijke uitdagingen. Deze unit helpt daar graag bij met vakkennis van onder andere sensoren, optica, flexibele elektronica, 3D-printen en chemie.

Unit Traffic & Transport: Duurzame en veilige mobiliteit is onmisbaar in onze maatschappij. De uitdagingen voor systemen liggen binnen de ontwikkeling van slimme vervoersmiddelen, logistiek en de verduurzaming van de mobiliteit (verlaging van uitstoot).

Unit ICT: ICT biedt kansen voor het oplossen van allerlei maatschappelijke uitdagingen en zorgt voor innovatie en economische groei. De Unit ICT ondersteunt complexe digitale transformaties bij haar klanten door inzet van kennis van technologie, beleid en businessmodellen.

Unit DSS: Het is voor welvaart en welzijn cruciaal dat de samenleving veilig is én veilig voelt. Het werkterrein beweegt tussen land, zee en lucht. Tussen cyber en Space. Met de ontwikkeling van innovatieve systemen en oplossingen draagt de unit DSS bij aan de veiligheid van onze samenleving.

Website: www.tno.nl

    
ADSE

ADSE is een onafhankelijk advies- en ingenieursbureau actief in de Aerospace, Defence en Infrastructuur en Railtransport markt. Onze klanten zijn industriële bedrijven in binnen- en buitenland, providers van transportdiensten, beheerders van infrastructuur en certificerende en toezichhoudende instanties. Als veelzijdige en gedreven dienstverlener vindt U ons waar een systematische aanpak en technisch inzicht cruciaal zijn voor procesverbetering, productontwikkeling en efficiency.

Onze expertise op productgebied ligt bij specificatie, ontwerp en certificatie van vliegtuigen en andere transportsystemen in relatie tot productie, gebruik en onderhoud.

Wij ondersteunen onze klanten procesmatig met technisch management van complexe projecten, met configuratie beheer, veiligheidsmanagement, keten beheer en RAMS.

Al onze diensten zijn vanaf het eerste begin gebaseerd op de Systems Engineering aanpak. ADSE heeft de verpreiding van van de Systems Enineering gedachte hoog in het vaandel staan en daarom was ADSE in 1996 één van de oprichters van INCOSE-NL.

Website: http://www.ADSE.nl

    

 

Het optimaal benutten van maatschappelijk kapitaal. Dat is wat Dutch Boosting Group drijft. Waarom? Wij zien bij projecten in de gebouwde omgeving te vaak verspilling van kapitaal. Kapitaal van u en ons.

Hoe geven wij vorm aan onze ambitie? De basis ligt bij het centraal zetten van de mens en het toepassen van de methode van Systems Engineering. Wij stimuleren mensen hun professionele eigenheid te tonen. Door het geven van vrijheid staan mensen in hun kracht. We komen verder door onvoorwaardelijke energie, passie en creativiteit integraal te bundelen. Daarbij ondersteunt de methode van Systems Engineering expliciet en gestructureerd werken. Vanuit het systeemdenken brengen we complexiteit terug naar de essentie. Keuzes worden behapbaar en herleidbaar.

Dutch Boosting Group gelooft in haar purpose: optimaal benutten van maatschappelijk kapitaal door toonaangevend te zijn in het toepassen van SE als integrale werkwijze.

website: https://www.dutchboostinggroup.nl/

    
ENGIE logotype gradient BLUE RGB small

ENGIE Services laat techniek werken voor haar klanten. Hierdoor kunt u zich volledig concentreren op de realisatie van uw doelstellingen. Wij doen dit met innovatieve concepten en integrale en duurzame oplossingen. Of dat nu gaat over nieuwbouw, onderhoud en beheer, facility management of on- en offshore constructies en services.

Het op een verantwoorde manier inspelen op maatschappelijke ontwikkelingen, actuele thema’s in werk- en leefomgevingen en de vraag naar zuinig energiegebruik is ons dagelijks werk. Betrokkenheid bij het bedrijf, bij onze klanten en een passie voor techniek zijn onontbeerlijke waarden.

Vanuit die vertrekpunten ontzorgt ENGIE Services haar klanten met innovatieve, state-of-the-art oplossingen voor de industrie, infrastructuur en utiliteitsmarkt. Wij dragen zo op een duurzame wijze bij aan een zuiniger gebruik van hulpbronnen, een comfortabel, energiezuinig binnenklimaat en een zo optimaal mogelijke benutting van technische installaties.

Website: www.engie-services.nl

    
IB

IB is het advies- en ingenieursbureau van de gemeente Amsterdam. IB heeft expertise op het gebied van constructies, infrastructuur, verkeer, milieu, stedelijk groen en openbare ruimte.

IB is een zelfstandig bedrijf van de gemeente en heeft een onafhankelijke positie. Met grote ambitie voor de stad adviseert en stuurt IBA projecten van idee tot en met de uitvoering.

Naast een schat aan specialistische kennis heeft IBA een breed inzicht in maatschappelijke processen, overheidsorganisatie en bestuurlijke procedures, zowel op het gebied van besluitvorming als regelgeving. IBA's passie ligt bij de complexiteit van stedelijke gebieden. Vakinhoudelijke expertise, betrouwbaarheid en kennis van de stad Amsterdam zijn onze kracht.

Website: https://www.amsterdam.nl/ingenieursbureau/

    

ProRail

 

Omexom Nederland biedt vanuit vier business units in Assen, Dordrecht, Duivendrecht en Zwolle alle diensten en expertise voor de opwekking, transmissie, transformatie én distributie van elektriciteit. Door advies, ontwerp, installatie, integratie en onderhoud realiseren we oplossingen voor onze klanten. Vooral voor producenten, eigenaren en beheerders van netwerken in de sectoren energie, mobiliteit en industrie op alle spanningsniveaus.

Website: https://www.omexom.nl/omexom-in-nederland/

    

ProRail

 

ProRail is verantwoordelijk voor het spoorwegnet van Nederland: aanleg, onderhoud, beheer en veiligheid. Ruim 4000 medewerkers zorgen ervoor dat elke dag, 24/7, 1.200.000 reizigers en 100.000 ton goederen op hun plaats van bestemming komen, met ruim 6.000 treinen over 6.830 kilometer spoor. Het spoorwegnet is met recht het kloppend hart van mobiel Nederland.

ProRail werkt aan de bereikbaarheid van Nederland door te zorgen voor een optimaal spoornetwerk. We verdelen de ruimte op het spoor, regelen alle treinverkeer, informeren vervoerders en reizigers, bouwen en beheren stations en leggen nieuw spoor aan. We onderhouden bestaand materieel zoals spoor, wissels, seinen en overwegen.

Door maatschappelijke en politieke ontwikkelingen moet de sector verder professionaliseren. We werken daarom aan een transparant proces, maken expliciete keuzes en schakelen de markt eerder in. Een uniforme werkwijze is hierbij een voorwaarde. Systems Engineering is de methodiek die dit mogelijk maakt.

Website: http://www.prorail.nl

    

 

 ProcessMinded is een adviesbureau voor systems engineering in o.a. de civiele techniek, industriebouw en utiliteitsbouw. ProcessMinded heeft als doelstelling om altijd de beste te zijn op het gebied van systems engineering. 
 
    
 

Relatics is een web based applicatie die u in staat stelt om alle informatie binnen projecten in de bouw- en infrastructuur te beheren. Relatics onderscheidt zich door het structureren van projectinformatie in plaats van het beheren van documenten. Met behulp van semantische technologie en een eisen-gecentreerde aanpak kunnen eisen, objecten, ruimten, activiteiten, risico’s en verificaties worden beheerd in een samenhangend netwerk. Als gevolg daarvan wordt informatie volledig traceerbaar, worden faalkosten verminderd en blijven projecten volledig onder controle.

Website: https://www.relatics.com/

    

 Semapro staat voor betrokkenheid in techniek, en helpt de juiste systemen te bouwen door toepassing van (model based) systems engineering in de specificatiefasen van projecten. Door het in kaart brengen van het beoogd gebruik, analyse van gebruikers- en systeemeisen, het opstellen van systeemarchitectuur en volledig herleidbare productspecificaties worden kostbare vergissingen voorkomen. Naast deze diensten verzorgt Semapro ook MBSE cursussen voor individuen en bedrijven.

website: http://www.semapro.nl/

    

   * Disclaimer: INCOSE-NL geeft geen oordeel over de dienstverlening of producten van haar sponsoren. Beleid, standpunten of andere uitingen van INCOSE-NL worden onafhankelijk van haar sponsoren bepaald 
.

TBI Logo

TBI is een groep van ondernemingen die onze leefomgeving op een duurzame manier vernieuwt, inricht en onderhoudt. De groep kenmerkt zich als een wendbare netwerkorganisatie. De TBI ondernemingen beschikken over hoogwaardige, specialistische expertise op het gebied van Techniek, Bouw en Infra.

Het TBI kennisLAB (www.tbikennislab.nl) is opgericht om actief Systems Engineering (en BIM) te ondersteunen bij de TBI bedrijven, zoals Croonwolter&dros, Mobilis en JP van Eesteren. Na de infra sector doet SE nu ook z'n intrede in de bouw en industrie; reden om het delen en ontwikkelen van kennis op dit vlak binnen TBI ook sector overstijgend op te pakken. Het sponsorschap van Croon is om deze reden per 2016 omgezet naar het TBI kennisLAB. Het sponsoren van INCOSE-NL past in het streven om SE kennis verder te kunnen ontwikkelen en in contact te komen en blijven met vakgenoten.

    

Contact

Wilt u contact met INCOSE Nederland, dan zijn er de volgende mogelijkheden:

Truck-36
INCOSE Nederland
Postbus 1058
3860 BB Nijkerk
Nederland

Ambachtsstraat 15
3861 RH Nijkerk
Nederland

Telefoon-36

 +31 (33) 2473478

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Web-36

www.incose.nl

Twitter-36

@INCOSE_NL

LinkedIn-36

LinkedIn Group
Euro-36

KVK nummer: 40597518

(IBAN) Bankrekeningummer: NL49 INGB 0004 2848 89

BTW nummer: NL816112769B01

 

Of maak gebruik van onderstaand formulier, dan nemen wij contact met u op.

Uw Naam(*)
Please let us know your name.
Uw Email(*)
Please let us know your email address.
Uw telefoonnummer
Invalid Input
Onderwerp(*)
U dient een onderwerp op te geven.
Bericht(*)
Type hier uw bericht aan ons.
AntiSpam(*) AntiSpam
Invalid Input

Huidig bestuur

Het heeft onze voorkeur om een email te ontvangen op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Het huidige bestuur bestaat uit:

  Naam   E-mail  Functie Werkgever

Thijs Geurts

 

 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 Voorzitter
(President)
Altran
 

Harry van der Velde   

 

 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.   

 Aankomend Voorzitter    
(President Elect)
Shell

 Omar El-Haloush

 

 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 Secretaris
(Secretary)
How2SE
 

  Mari van de Ven

 

 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 Penningmeester
(Treasurer)
 IPLM

Rico Verhage

 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 Communicatie
(Communications)
Engie Infra&Mobility

 Overige contactmogelijkheden staan hier.

 

 

Jong INCOSE

Wij bouwen met Jong INCOSE aan een netwerk van jonge System Engineers en geven hiermee een verfrissende impuls aan de ontwikkeling van Systems Engineering binnen Nederland. Binnen ons netwerk kan kennis uitgewisseld worden, blikken verruimd, en bovenal het niveau van SE binnen Nederland naar een hoger niveau worden getild.

 Jong INCOSE organiseert onder andere netwerk- en projectbijeenkomsten, deelname aan allerlei toffe events, en we bieden een platform om kennis te delen en blikken te verruimen. Dit doen we ook met de 'ervaren rotten' van INCOSE zelf, dus dat is een mooie kans om van hen te leren (en zij van ons, natuurlijk!).

Wat doet Jong INCOSE?

Jong INCOSE 01

Waarom Jong INCOSE?

Jong INCOSE 01

Heb je vragen of wil je meer weten over Jong INCOSE

Jong INCOSE 01

Agenda van Jong INCOSE

- Vrijdag 4 juni 2021, (online) event aangaande 'Change Management & SE binnen Shell'
- Vrijdag 6 augustus 2021, (online) event aangaande 'XXX'
- Vrijdag 6 november 2021, (online) event aangaande 'XXX'

Lid worden

Ieder persoon lid kan individueel lid worden van INCOSE-NL. Je hoeft niet aangesloten te zijn bij een organisatie om hiervoor in aanmerking te komen. Het hangt bij een individueel lidmaatschap van de datum van ingang af, hoeveel de contributie bedraagt. Schrijf je in door onderstaand formulier in te vullen.

 

Lidmaatschap van INCOSE-NL biedt:

 • Internationaal netwerk van professionele Systems Engineers (> 9000 leden in 40 landen, > 400 in NL).
 • Regelmatige bijeenkomsten en gastsprekers in Nederland.
 • Gratis 'INSIGHT', internationaal kwartaalblad van INCOSE.
 • Gratis 'Systems Engineering', het tijdschrift van INCOSE.
 • Toegang tot connect, de INCOSE database met meer dan 2000 publicaties van de afgelopen jaarlijkse symposia. 
 • Lees bijdragen van INCOSE technische commissies
 • Samenwerken met experts en praktijkmensen.
 • Korting op publicaties van INCOSE.
 • Korting bij internationale en nationale symposia en andere bijeenkomsten van INCOSE én onze samenwerkingspartners.

Lidmaatschap ondersteunt:

 • Werkzaamheden van het Nederlandse Chapter
 • Jaarlijkse internationale symposia
 • INCOSE World Wide Web
 • INCOSE List Server en on-line diensten
 • INCOSE vertegenwoordiging in standaardisatie commissies
 • Professioneel werkend INCOSE hoofdkantoor

Mogelijkheden tot aanschaf van:

 • INCOSE handleidingen en handboeken
 • Jaarlijks verslag van symposia op CD-ROM
 • Producten van technische commissies

 Privacyverklaring

INCOSE gaat zorgvuldig om met uw privacy. Lees hier onze privacyverklaring.

 

Klik HIER om lid te worden.

 

Facturering

Het lidmaatschap is individueel en loopt per kalenderjaar.

Afhankelijk van de maand waarin u zich inschrijft krijgt u een factuur voor het (resterende) lidmaatschapsjaar met het volgende bedrag.

Voor het jaar 2021 geldt de volgende contributie:


Maand Contributie  
jan feb mrt
€ 160,-  
apr mei jun
€ 120,00
jul aug sep
€ 80,00
okt nov dec
€ 40,00

Studenten

Studenten krijgen 75% korting en betalen daarmee €37,50 per jaar. Kopie van inschrijving HBO / Universiteit verplicht. Meld in onderstaand formulier bij 'organisatie' de naam van jouw HBO / Universiteit en bij 'functie' dat je student bent.

Beëindigen lidmaatschap

Lidmaatschap wordt automatisch met een jaar verlengd indien niet vóór 1 december voorafgaand aan het komende jaar opgezegd wordt.

Indien u uw lidmaatschap wilt beëindigen dan kunt u dit via het contactformulier aan ons te laten weten onder vermelding van uw lidmaatschapsnummer. Wij zouden het op prijs stellen als u ook aangeeft wat de reden is van uw opzegging. 

 

 

Special Interest Groups

SIG staat voor Special Interest Group. SIGs hebben tot doel kennis en ervaring op specifieke gebieden te ontwikkelen en uit te dragen. 

Actieve Special Interest Groups

Op dit moment kent INCOSE-NL de volgende actieve SIGS

 1. SIG EDU - Systems Engineering Educatie 
 2. SIG SEI - Systems Engineering Invoering 
 3. SIG Embedded Systems 
 4. SIG GWW Open Source
 5. Jong INCOSE
 6. SIG MBSE - Model Based Systems Engineering

Wil je zelf ook een Special Interest Group beginnen? Heel goed! Lees dan eerst even dit artikel.